Diş Taşı Temizliği
Diş Taşı Temizliği
Diş Taşı Temizliği Nedir?
Diş taşı temizliği, dişlerin etrafında biriken plak, diştaşı ve lekelerin uzaklaştırılması işlemidir. Diştaşı üzerinde yerleşen plaklarda oluşan bakteriler diş minesine ve diş etine zarar verdiği için diş taşı temizliği oldukça önemlidir. Düzenli aralıklarla yapılmadığı takdirde diş eti hastalıkları ve diş çürüğü oluşumu gözlenebilmektedir.
Diş Taşı Nedir?
Diş taşı, dişlerimizin üzerinde zamanla oluşan ve ağız sağlığına zarar verebilecek sert mineral birikimlerdir. Bu birikintiler, diş eti hastalıklarına, kötü ağız kokusuna ve diş lekelerine neden olabilir. Ancak, düzenli olarak diş taşı temizliği yaptırmak, bu sorunların önüne geçmenize yardımcı olarak olabilecek komplikasyonların da erken teşhis edilmesine olanak sağlar.
Diş Taşı Oluşumunu Geciktirmek İçin Neler Yapılabilir?
● Düzenli Diş Fırçalama: Diş taşı oluşumunu önlemek için günde en az iki kez doğru teknik ile dişlerinizi fırçalayın. Diş fırçası seçerken orta/yumuşak kıllı bir fırça tercih edin.
● Diş İpi /Arayüz Fırçası Kullanımı: Diş ipi veya arayüz fırçaları kullanarak dişler arasındaki plak ve kalıntıları temizleyin. Bu, diş taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
● Ağız Gargarası: Antiseptik bir ağız gargarası kullanarak ağız hijyeninizi destekleyebilirsiniz. Bu, kötü ağız kokusunu önlemeye de yardımcı olabilir.
● Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları: Şekerli ve asitli yiyeceklerden kaçının. Denge ve çeşitlilik sağlayan antienflamatuar bir diyet, dişlerinizi korumaya yardımcı olabilir.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
● Muayene: Diş hekimi dişlerinizi ve dişeti durumunuzu detaylıca muayene eder, diştaşı ve plak birikiminin miktarını tespit eder. Röntgen üzerinde de değerlendirmeler yapılarak dişeti hastalığınızın olup olmadığı belirlenir.
● Ultrasonik cihazlar ile temizleme: Diştaşı temizliği işlemi ultrasonik cihazlar ile başllar. Bu cihazlar yüksek frekansta titreşen özel bir uca sahiptir. Aletin titreşimleri, diştaşını ve plak birikintilerini mine tabakasına herhangi bir zarar vermeden diş yüzeyinden çıkarmaya yardımcı olur.
● Airflow: Yüksek basınçlı hava ve su ile karışık özel tozların diş yüzeyine uygulanmasıyla lekeler uzaklaştırılır.
● Polisaj: Dişler üzerinde diştaşı/bakteri plağı kalmadığından emin olunduğunda polisaj işlemine geçilir. Bu işlem, diş yüzeyinin daha pürüzsüz hale getirilmesine yardımcı olur ve yeni plak birikiminin oluşmasını zorlaştırır.
● Ağız Bakım Önerileri: Ağız sağlığınızı korumanız için ihtiyaçlarınız belirlenerek size özel ağız bakım ürünleri belirlenerek diş fırçalama teknikleri anlatılır.
Diş Taşı Temizliği Ne Kadar Sürer?
Diştaşı temizliği ve polisaj işlemleri ortalama 35-40 dakika kadar sürmektedir.
Diş taşı temizliği, ağız sağlığınızı korumak ve sağlıklı bir gülümsemeye sahip olmak için önemlidir. Düzenli diş hekimi ziyaretleri ve evde iyi bir ağız hijyeni uygulamak, diş taşı oluşumunu önlemenin en iyi yollarından biridir. Sağlıklı bir ağız, genel sağlığınıza da olumlu katkılarda bulunabilir, bu nedenle ağız hijyeninize dikkat etmek önemlidir.
Sağlıklı gülüşler!
Bize Ulaşın
Tedavilerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir ya da whatsapp üzerinden bize ulaşabilirsiniz.