Diş Sıkma (Bruksizm)
Bruksizm
Bruksizm Nedir?
Uykuda veya uyanıkken gerçekleşebilen şiddetli diş sıkma veya diş gıcırdatmaya bruksizm denmektedir ve çene ekleminde bir takım bozulmalara ve rahatsızlıklara sebep olduğu düşünülmektedir.
Hafif bruksizm vakalarında herhangi bir tedavi gerekmezken, ileri durumlarda eklem rahatsızlıkları, baş ağrısı, dişlerde aşınmalar ve çatlaklar gibi problemlere sebebiyet verebileceği için mutlaka önlemler alınması gerekmektedir.
Diş sıkma genelde uykuda gerçekleştiğinden ileri semptomlar ortaya çıkmadan farkına varılmaz. Düzenli diş hekimi kontrollerinde mutlaka diş sıkma açısından da muayene etmek ve gerekli önleyici tedavilere geç kalmadan başlamak önemlidir.
Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Klinik ve radyolojik muayene sonucu ileri bruksizm veya TME rahatsızlığı tanısı konduktan sonra hastalarımızdan ölçüler alınır ve kişiye özgü sert plaklar (splint) üretilir. Bu plakların ne kadar süre ile nasıl kullanılacağı kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Ağrısız, acısız bir tedavi yöntemidir.
Bazı durumlarda splint tedavisine ek olarak çiğneme kasına yapılan botoks da önerilmektedir.
Diş Sıktığımı Nasıl Anlayabilirim?
- Birlikte uyuduğunuz kişiyi uyandıracak kadar yüksek seste diş gıcırdatma Kesici kenarları düzleşmiş, çatlak, kırık, aynı boya gelmiş dişler
- Diş minesinin aşınması sonucu ortaya çıkmış derin diş dokuları
- Dişlerde artan hassasiyet
- Çene kaslarında ağrı
- Çene ekleminden gelen tıkırtı, eklemin kitlenmesi
- Şakak bölgesi ve boyunda ağrı
- Kulak ağrısına benzer ağrı
- Diş sıkmaya bağlı yanak içerisinde yaralar
- Uyku bozuklukları
Bize Ulaşın
Tedavilerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir ya da whatsapp üzerinden bize ulaşabilirsiniz.