loading

Diş Eti Çekilmelerinin Sebepleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Diş Eti Çekilmelerinin Sebepleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Gülümsemenin sağlıklı ve çekici olmasında diş etlerinin rolü büyüktür. Ancak, birçok insanın karşılaştığı bir sorun olan diş eti çekilmesi, ağız ve diş sağlığına dikkat edilmediği takdirde ortaya çıkabilen bir durumdur. Diş eti çekilmesinin nedenlerini, belirtilerini ve  diş eti tedavi yöntemlerini sizlere detaylı bir şekilde anlatarak bu alanda merak edilenleri açıklamaya çalışacağım.

Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri

Periodontal Hastalıklar

Diş eti çekilmesinin en yaygın nedenlerinden biri periodontal hastalıklardır. Gingivitis ve periodontitis gibi hastalıklar, diş etlerini etkileyerek çekilmelerine yol açabilir.

Diş Fırçalama Hataları

Aşırı sert ve agresif diş fırçalama veya yanlış diş fırçası kullanımı, diş etlerini tahriş edebilir ve çekilmelerine neden olabilir.

Genetik Faktörler

Ailesel yatkınlık, diş eti çekilmesi riskini arttırabilir. Genetik faktörlerin etkisi altında olan bireylerde, daha sık diş hekimi kontrolü ve daha dikkatli bir ağız bakımı gereklidir.

Sigara Kullanımı

Sigara içmek, diş eti çekilmesini tetikleyebilen bir faktördür. Sigara dumanındaki zararlı maddeler, diş etlerini zayıflatabilir ve çekilmelerine neden olabilir.

Parafonksiyonel Davranışlar ve Kapanış Bozuklukları:

Travmatik kapanış ilişkileri, veya tırnak yeme, kalem ısırma vs gibi kötü alışkanlıklar dişeti çekilmelerine neden olabilir.

Dişlerdeki çapraşıklıklar:

Dişlerdeki çapraşıklıklar ve çene kemiği içerisinde istenmeyen yerlerde konumlanmaları o bölgenin hem yeterince temizlenememesine hem de dişeti çekilmelerine neden olabilir.

Anormal ya da uzun frenulum (dudak bağı) varlığı:

Dudak ya da yanak bağı da denilen frenulum isimli dokunun uzun ve anormal yapıda olması dişetine travma ve çekme etkisi yaratacağından dişeti çekilmesine yol açabilir. Böyle bir durumda mutlaka cerrahi bir operasyon ile frenulumun pozisyonu yeniden düzenlenmeli veya frenektomi işlemi uygulanmalıdır.

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri

Diş Hassasiyeti: Soğuk veya sıcak yiyecek ve içeceklerle veya soğuk hava ile karşılaşıldığında artan hassasiyet.

Diş Uzunluğundaki Değişim: Dişlerin normalden daha uzun görünmesi.

Renk Değişiklikleri: Diş etlerinde koyu kırmızı veya mor renk değişiklikleri iltihabi duruma işaret eder. Kök yüzeyleri diş yüzeyine göre daha sarı olduğundan dişeti çekilmesi olan durumlarda dişin kök kısmı açığa çıkacağından daha sarı bir görüntü oluşur.

Diş Eti Kanamaları: Diş fırçalama veya diş ipi kullanımı sırasında kanama.

Diş Eti Çekilmesinin Tedavi Yöntemleri

Profesyonel Temizlik ve Diş Bakımı

Diş hekimi tarafından yapılan profesyonel temizlik ve diş bakımı ile diş eti sorunları kontrol altına alınabilir ve ilerleyip çözümü olmayan bir hale gelmeden önüne geçilebilir.

Periodontal Cerrahi

Bazı diş eti çekilmesi durumlarında, diş eti cerrahisi gerekebilir. Yumuşak doku grefti veya flep cerrahisi gibi yöntemlerle diş etleri düzeltilir.

Diş Protezleri ve İmplantlar

Diş eti çekilmesine bağlı diş kayıplarında protezler veya implantlar ile kaybedilen dişin fonksiyon ve estetiği tamamlanabilir.

Ağız ve Diş Hijyenine Dikkat

Doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, diş eti sağlığını korumak için önemlidir. Diş hekiminizin önerdiği yöntemleri düzenli olarak uygulamak, diş eti çekilmesini önleyebilir. Unutmayın ki, diş sağlığı sorunlarında erken müdahale önemlidir. Belirtiler fark edildiğinde hemen bir diş hekimine başvurmak, uzun vadeli sağlıklı bir gülümseme için kritiktir.

Sağlıklı günler dilerim!

Leave your thought here

Randevu Alın

    Kapat
    WhatsApp instagram