loading

Çene Kemiği Erimesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Çene Kemiği Erimesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Çene kemiği erimesi, çene kemiğinin yoğunluğunun zamanla azalması ve kaybıdır. Dişleri destekleyen çene kemiği, diş kökleri tarafından uygulanan baskı ve uyarı sayesinde güçlenir. Diş çekimi gerçekleşip boş kalan çene kemiği ise doğru zamanda yerine implant yapılmadığı taktirde hızlı şekilde hacim kaybedebilir.

Çene Kemiği Neden Erir?

Periodontal Hastalıklar: Gingivitis ve periodontitis gibi diş eti hastalıkları, özellikle de tedavi edilmediklerinde şiddetli çene kemiği erimesine neden olabilir.

Diş Kayıpları: Dişlerin kaybedilmesi, çene kemiğinde erimenin başlamasına yol açabilir. Diş kökleri tarafından sağlanan baskı ve uyarı kaybolduğunda, yani kemik boş kaldığında kemik kaybı başlar.

Osteoporoz: Genel kemik yoğunluğunun azalması olan osteoporoz, çene kemiğini de etkileyerek kemik erimesine neden olabilir.

Genetik Faktörler: Aile geçmişinde çene kemik erimesi olan bireylerde de çene kemiği erimesinin görülme ihtimali yüksektir.

Sigara ve Alkol Kullanımı: Sigara içmek ve aşırı alkol tüketimi, çene kemiği sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir ve erime riskini artırabilir.

Çene Kemiği Erimesi Belirtileri

Diş Eti Çekilmesi: Diş etlerinin çekilmesi, diş boylarının eskisinden de uzun görünmesi.

Diş Hassasiyeti: Sıcak veya soğuk içeceklere karşı artan hassasiyet.

Diş Kayıpları: Diş kemik erimesinin en önemli belirtilerinden biri dişlerin sallanmaya başlamasıdır. Tedavi için geç kalındığında meydana gelen şiddetli sallanma durumlarında maalesef genellikle dişin çekimi gerekmektedir.

Ağız Kokusu: Periodontal hastalıkların bir belirtisi de kötü ağız kokusudur.

Dişlerin Yer Değiştirmesi: Dişlerin destek dokusu olan çene kemiği güçsüzleşip erimeye başlayınca dişler de hareket edebilir hale gelir. Genellikle ön dişler dışarıya doğru yelpaze şeklinde açılma eğilimindedir. Böyle bir durumda diş aralarında boşluklar da oluşabilir.

Diş Aralarının Boşalması ve Yiyecek Kaçması: Çene kemiği erimesi durumunda dişlerin aralarını dolduran kemik ve dişeti dokularında kayıplar yaşanır ve diş aralarında siyah üçgen boşluklar oluşur. Özellikle arka dişlerde bu durum aralara besin dolmasına yol açar.

Çene Kemik Erimesi Tedavi Yöntemleri

İmplantlar ve Protezler: Diş kaybı durumunda, implantlar veya protezler kullanılarak çene kemiği desteklenebilir.

Kemik Greftleri: Çene kemiğindeki kayıp alanlarında yeniden kemik dokusu oluşturabilmek için kemik tozları vb malzemeler kullanılarak uygulanan ileri cerrahi işlemler gerekir.

Periodontal Cerrahi: İleri durumlarda, periodontal cerrahi yöntemlerle çene kemik yapısı düzeltilmeye ve çene kemiği erimesi durdurulmaya çalışılır.

Diş Hekimi Kontrolleri: Periyodik diş hekimi kontrolleri ve diş taşı temizlikleri, çene kemik sağlığının izlenmesi ve erken müdahale için önemlidir.

Diş Sağlığına Dikkat: İyi bir ağız hijyenine sahip olmak, diş ve diş eti sağlığını korumak için çok önemlidir. Diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve düzenli diş hekimi kontrolleri, çene kemiği sağlığını olumlu yönde etkiler.

Çene kemiği erimesi tedavisi, bireyin durumuna ve kemik kaybının şiddetine, şekline bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, çene kemiği erimesi belirtileri fark edildiğinde bir periodontoloji uzmanına başvurmak önemlidir.

Sağlıklı günler!

Leave your thought here

Randevu Alın

    Kapat
    WhatsApp instagram