loading

Kemik Tozu (Kemik Grefti) Uygulamaları Diş Hekimliğinde Nasıl Kullanılır?

Kemik Tozu (Kemik Grefti) Uygulamaları Diş Hekimliğinde Nasıl Kullanılır?

Kemik Grefti Nedir? 

Kemik grefti, ya da günlük kullanılan adıyla kemik tozu kişinin kendi kemik dokusundan alınan veya firmaların üretip hazır olarak ambalajlı şekilde sattığı kemik parçacıklarının gerekli bölgeye nakledilmesini ifade eder. 

Kemik greftleri elde edildikleri kaynağa göre sınıflandırılmaktadırlar. 

Otojen Greftler: Hastanın kendi vücudundan alınan kemik parçasına otojen kemik grefti denmektedir. İmplant yerleştirilmesi esnasında, sinüs lift gibi cerrahi operasyonlarda veya yönlendirilmiş kemik rejenerasyonu gibi işlemlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Diğer greftlere göre dezavantajları ikinci bir yara yerine ihtiyaç duyulması ve istenildiği kadar greft toplamanın kimi zaman mümkün olmamasıdır. 

Allojen Greftler: Başka bir insandan elde edilen kemik materyaline allojen kemik grefti denmektedir. Kadavralardan elde edilen kemik dokusu çeşitli işlemlerden geçirilerek sterilize edilir ve kullanıma hazır hale getirilir. 

Ksenojen Greftler: Farklı türlerden (hayvanlardan) elde edilen kemik greftlerine ksenojen kemik greftleri denir. Günümüzde sığır ve mercan kaynaklı iki ksenogreft türü kullanılmaktadır. Doku uyumları oldukça iyidir. Periodontal cerrahilerde yeni kemik oluşumunu sağlamak amacıyla kullanılmaktadırlar. 

Sentetik Greftler: İnsan yapımı sentetik materyaller olan bu tip greftlere alloplastik greftler de denmektedir. 

Kemik Tozu Uygulamaları Nelerdir?

Kemik tozu, kemik dokusunun öğütülerek toz haline getirilmiş şeklidir. Kemik tozu uygulamaları, özellikle implant yerleştirilmesi sırasında eksik kemik dokusunu yerine koymak veya kemik rejenerasyonunu teşvik etmek için kullanılır. 

Sinüs Kaldırma

Üst çenede implant yerleştirilmesi için yeterli kemik olmadığında, sinüs boşluğu içine kemik tozu eklenerek kemik miktarı artırılır. 

Soket Koruma

Diş çekimi sonrası oluşan boşluklara kemik tozu yerleştirilerek yeni kemik dokusu oluşumu teşvik edilir. Böylece çekim bölgesinde kemik kaybı minimuma indirilmiş olunur, ve planlanan implant veya protez çok daha sağlıklı, kullanışlı, estetik ve konservatif şekilde uygulanabilir. 

Yönlendirilmiş Kemik Rejenerasyonu

Diş eti hastalıkları veya yaralanmalardan kaynaklanan kemik kaybını tedavi etmek için kullanılır. Kemik tozu ve diğer greft materyalleri, yeni kemik dokusu oluşumunu destekler. 

Kemik tozu uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sağlıklı günler!

Leave your thought here

Randevu Alın

    Kapat
    WhatsApp instagram