loading

Bebeklerin Dişleri Çürür Mü?

Bebeklerin Dişleri Çürür Mü?

Bebeklerde süt dişlenme dönemi yaklaşık altı aylıkken başlayan ve yaklaşık iki buçuk yaşına kadar devam eden bir süreçtir. Süt dişlenme dönemindeki bebeklerin en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Dünya sağlık örgütü, bebeklerin ilk altı ay yalnızca anne sütüyle beslenmesini, iki yaşına kadar ise gıdaya ek olarak anne sütüne devam edilmesini önermektedir. Protein ve karbonhidrat (şeker) açısından zengin olan anne sütü her ne kadar bebeğin büyümesindeki en önemli faktör olsa da, içeriğindeki şeker, bebeklerin süt dişlerinde çürümelere sebep olabilmektedir. Özellikle gece beslenmesinden sonra süt dişlerinin yüzeyinde kalan anne sütü, gece boyunca süt dişlerinin en dış tabakasındaki mine yüzeyinden mineral kaybına sebep olarak çürük oluşum sürecini başlatabilmektedir. Bu süreç, genellikle ön bölge süt dişlerinin ön yüzeylerinde mat beyaz renkli görünümlerle başlayıp, sarı-kahverengi lekelere dönüşerek ilerleyebilmekte ve çürük kavitesi oluşumuyla devam edebilmektedir.

 

Çürüğün ilerleme seviyesine bağlı olarak dişlerde renk değişikliğiyle birlikte seyreden küçük oyuklar, diş kenarlarında bulunan kırık görünümlü oluşumlar, ağrı, hassasiyet gibi semptomlar görülebilmektedir. İlerlemiş vakalarda ise süt dişlerinin kök hizasına denk gelen diş etinde fistül adı verilen küçük şişlikler görülebilmektedir. Genellikle gece beslenmesinden sonra sütün diş yüzeyinden uzaklaştırılmaması kaynaklı oluşan çürük tablosu ‘biberon çürüğü’ olarak bilinmekte ve erken çocukluk çağı çürüğü olarak adlandırılmaktadır. Ağızda diş sürdükten sonra, çürümesini engelleyecek en önemli unsur fırçalamadır. Bebeğinizin henüz el manipülasyon becerileri bu yaşlarda yeterince gelişmediğinden bu iş bakım veren kişiye düşmektedir. Gece uykuya geçmeden önce bebeklerde diş hekiminizin önerilerileri doğrultusunda mutlaka uygun fırça ve ürün ile dişler fırçalanmalıdır.

 

Bebeğimin Dişinde Çürük Oluşumunu Nasıl Engelleyebilirim?

Erken çocukluk çağı çürüğü olarak da bilinen biberon çürüğünün önüne geçebilmek için yapılabilecek en etkili uygulama diş yüzeylerinde biriken artıkların uzaklaştırılmasıdır. Peki bebeklerde bu işlem en kolay nasıl yapılabilir? 6 ay-1 yaş arası bebeklerde: Diş yüzeylerinde biriken anne sütünün emzirme sonrası ıslak bir tülbent yardımıyla silinerek dişlerden uzaklaştırılması bu yaş grubunda en kolay yöntemdir. 1-1,5 yaş arası bebeklerde: Bu yaş grubunda arka bölgedeki birinci süt azı dişleri sürmüş olacağından tülbent ile silme yetersiz kalacaktır. Bu yüzden parmak fırçalar yardımıyla dişlerin temizlenmesi gerekmektedir. 1,5-2 yaş arası bebeklerde: Mutlaka kendi yaşlarına uygun fırçalar ve ürünler ile bakım veren kişi tarafından tüm diş yüzeyleri fırçalanmalıdır.

Bebeğimin/Çocuğumun Dişinde Çürük Var. Ne Yapılabilir?

Pedodonti, bebek ve çocukların, ağız ve diş sağlıklarıyla ilgilenen diş hekimliği branşıdır. Bu branşta uzmanlaşmış kişilere ise pedodontist (çocuk diş hekimi) denmektedir. Bebeklerin ilk diş hekimi kontrolleri, doğumu takiben yapılabilmektedir. Bu sayede, ağız kavitesinin gelişimi hekim tarafından muayene edilebilmekte ve ebeveynlere bu gelişim hakkında bilgi verilebilmektedir. Erken çocukluk çağı çürüğü tablosu ülkemizde diş hekimlerinin sıklıkla karşılaştıkları bir durumdur ve çürüklerin mevcut durumuna bağlı olarak çeşitli tedavi seçenekleri sunabilmektedirler. Çürük kavitesinin henüz oluşmadığı durumlarda, bebeğin veya çocuğun yaşına bağlı olarak, diş minesinin çürük karşısındaki çözünmesini zorlaştıran veya kalsiyum ve fosfat gibi mineralleri destekleyen, remineralizasyon ajanları adı verilen çeşitli hazır preparatlar (florür veya kazein fosfopeptit-amorf kalsiyum fosfat-CPP-ACP gibi) uygulanabilmektedir. Çürük kavitesi oluşmuş durumlarda ise, çürüklerin boyutuna bağlı olarak, dolgu tedavileri, kanal tedavisi, zirkonyum veya paslanmaz çelik kuron kaplama tedavileri veya ileri vakalarda ilgili dişlerin çekimleri söz konusu olabilmektedir. Her süt dişinin değişme yaşı birbirinden farklıdır. Ön bölge süt dişlerinin değişimi yaklaşık 6 yaşlarında başlar ve 9 yaşlarına kadar devam eder. Ancak arka bölgedeki süt dişleri yaklaşık olarak en erken 10 yaşlarında değişmeye başlar ve 13 yaşına kadar bu süreç devam eder. Her süt dişinin ağızda çiğneme, konuşma ve gelecek olan kalıcı dişlere ağızda yer tutma gibi fonksiyonları bulunmaktadır. Bundan dolayı, süt dişlerinin fizyolojik değişme yaşına kadar ağız içerisinde muhafaza edilmeleri oldukça önemlidir. Bebek ve çocuklarda ağız kavitesinin sağlığını sürdürebilmek, süt dişlerinin erken kaybını önleyebilmek ve oral hijyenlerinin düzenlenebilmesi amacıyla altı ayda bir rutin diş hekimi kontrolleri önerilmektedir.

Diş macunu kullanmak gerekir mi?

Bebeklerde diş macunu kullanımına, diş sürmesi ile birlikte başlanabilmektedir. Bebeklere uygun olarak üretilmiş olan yutulabilir formdaki diş macunları, ksilitol gibi diş minesini çürüklere karşı olumlu yönde destekleyen ajanlar içermekte, florür veya sodyum lauril sülfat gibi bileşenler bu macunların formüllerinde yer almamaktadır.

Fırçalama sıklığı ne olmalı?

Bebek ve çocuklarda diş fırçama, günde en az 2 kez bir yetişkin tarafından yapılmalıdır. İdeal olarak diş fırçalama süresi yaklaşık 2 dakikadır ancak çocuklarda bu süre uzayabilmektedir. Çocuklarda diş fırçalanırken, bütün dişlerin tüm yüzeylerinin (yanak, çiğneme ve dil tarafı) fırçalandığına dikkat edilmelidir.

Yorum Yapmak İster misiniz?

Randevu Alın

    Kapat
    WhatsApp instagram